Aandoeningen & behandelingen

Hemodialyseu kunt hiervoor terecht bij Nierziekten

Bij hemodialyse wordt het bloed buiten het lichaam gezuiverd door een kunstnier. Het bloed wordt via een slangetje in een bloedvat van de arm naar de kunstnier gepompt en weer terug. Dit gebeurt minimaal 3 keer per week. Elke behandeling duurt 3 tot 4 uur.

Verloop

De behandeling

Om het lichaam gemakkelijk met de kunstnier te kunnen verbinden, wordt een toegang tot de bloedbaan aangelegd: een shunt. Een shunt is verbinding tussen een ader en een slagader, door een chirurg aangelegd. Meestal wordt de shunt in de onderarm gemaakt. Als de patiënt nog geen shunt heeft, wordt een katheter ingebracht op de rechterbovenkant van de borst. Bij acute situaties wordt er een katheter ingebracht in de lies.

Dialysecentrum of thuis

Hemodialyse kan in een dialysecentrum plaatsvinden of thuis. De behandeling is meestal overdag en minimaal 3 keer in de week gedurende 3 tot 4 uur. Ook bestaat de mogelijkheid om ’s nachts te dialyseren. Er kunnen altijd uitzonderingen zijn.

Vochtbeperking

Tijdens een hemodialyse kan maar een bepaalde hoeveelheid vocht aan het lichaam onttrokken worden. Daarom krijgt iemand die hemodialyse doet een vochtbeperking. De nefroloog adviseert hoeveel vocht u per dag mag gebruiken. Dit hangt met name af van uw urineproductie. Meestal mag u per dag 0,5 liter tot 1 liter vocht gebruiken. Onze diëtisten geven u advies over hoe u dit in uw dagelijks leven kunt doen.

HDF-online behandeling

Afhankelijk van de bloeduitslagen en klachten van de patiënt, krijgen sommige patienten een HDF-online behandeling. Dit is ook een vorm van hemodialyse. Bij hemodialyse worden alleen kleine afvalstoffen van fosfaten en uremische toxinen uit het bloed gefilterd. Bij HDF online worden ook middelgrote afvalstoffen uit het bloed gefilterd. Hiervoor wordt steriel water gebruikt. Het water vermengt zich met het bloed en gaat vervolgens langs een kunstnier. De kunstnier filtert 20 tot 25 procent meer afvalproducten dan bij de gewone hemodialyse.

De behandeling is net als bij hemodialyse gemiddeld 3 keer per week gedurende 4 uur.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Nierziekten.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Nierziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018