Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Een hartspierscintigrafie is een onderzoek waarbij de doorbloeding van de hartspier zichtbaar wordt gemaakt voor de gammacamera. Het onderzoek wordt in 2 dagen gedaan en kan alleen op locatie West worden uitgevoerd. Op de ene dag vindt het inspanningsonderzoek plaats en op de andere dag het rustonderzoek. U krijgt op beide dagen een licht radioactieve vloeistof toegediend, te weten technetium. De stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. Op de eerste dag krijgt u ook Regadenoson (Rapiscan) toegediend, een stof die het hart kunstmatig inspant.
Voor zowel het inspanningsonderzoek als het rustonderzoek moet u nuchter naar het ziekenhuis komen. Voor het inspanningsonderzoek moet u nuchter zijn vanaf 00:00 uur de avond ervoor. Voor het rustonderzoek geldt 4 uur voor uw afspraaktijd.
Bekijk de folder onderaan deze pagina voor meer informatie over de voorbereiding voor beide delen van het onderzoek.
Tijdens dit onderzoek krijgt u via een infuus Regadenoson toegediend, dat zorgt voor ene kunstmatige inspanning van het hart. Vervolgens krijgt u de radioactieve stof toegediend. Tijdens het inspanningsondezoek wordt de bloeddruk gecontroleerd en een ECG (hartfilmpje) gemaakt. Ongeveer een uur na de injectie worden de foto's gemaakt.
Aansluitend wordt vaak een onderzoek gedaan naar het calciumgehalte in de kransslagaders met behulpt van een CT-scan. Calcium in de kransslagaders wordt ook wel aderverkalking genoemd en wijst op een verhoogd risico op hartziekten.
U krijgt een injectie toegediend met een licht radioactieve vloeistof. Na een uur worden de foto's gemaakt.
Een enkele keer is dit onderzoek niet nodig. Dit hoort u dan na afloop van het inspanningsonderzoek.
Het gebruik van radioactieve stoffen is goed onderzocht en getest. Het kan geen schade aan uw gezondheid en omgeving veroorzaken, als u zich aan de adviezen en de regels houdt.
Overgevoeligheidsreacties komen zelden voor. Het wordt wel aangeraden om na het onderzoek extra te drinken zodat de radioactieve stof snel weer uit het lichaam verdwijnt. Na gebruik van toilet goed uw handen wassen.
Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Gebruik van auto, fiets of openbaar vervoer is geen probleem.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: 17 december 2019