Overzicht ervaringsverhalen
Uitgelicht | Vrijdag 9 juni 2017

Gynaecoloog Erica Bakkumvleesboom? Blijf er niet mee lopen!

Een vleesboom; het is niet het favoriete gespreksonderwerp van de meeste mensen. En ook met de vervelende klachten die deze goedaardige knobbels in de baarmoederwand kunnen veroorzaken lopen vrouwen niet te koop. Ze gaan dan ook vaak laat naar een arts. En dat is jammer vindt OLVG-gynaecoloog Erica Bakkum.

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is de meest voorkomende klacht bij een vleesboom (myoom). Ik sprak laatst een vrouw die handdoeken moest gebruiken tegen het bloeden. Toen ik vroeg waarom ze nu eindelijk naar het spreekuur kwam, was haar antwoord: 'De handdoeken waren op.'

Veel vrouwen schromen dus om naar de dokter te gaan. En dat terwijl de klachten grote impact op hun leven kunnen hebben. Bloedverlies – een klacht die overigens ook andere oorzaken kan hebben – kan zorgen voor bloedarmoede. Hierdoor kunnen vrouwen last hebben van kortademigheid en hartkloppingen. De vleesboom zelf kan een drukkend gevoel op de buik of blaas geven. Of pijn in de rug of bij het vrijen veroorzaken.

De klachten zijn vaak goed te verhelpen. Soms zijn medicijnen al genoeg om het bloeden te beperken. De vleesboom kan bijvoorbeeld met een kleine kijkoperatie verwijderd worden. In OLVG zijn al deze mogelijkheden voor handen.

Een betrekkelijk simpele oplossing dus voor een probleem dat groot kan zijn. Veel vrouwen die ik behandeld heb zijn ontzettend blij dat ze de stap hebben genomen om naar een specialist te gaan. En iets aan hun klachten te doen. 'Ik loop weer op het plein in Siena!', liet een van de vrouwen me weten. 'Ik durf weer een vliegtuig in', was een andere reactie. Dat was voor deze vrouwen lang geen optie meer geweest.

Betrokken zorgverleners en afdelingen