Overzicht ervaringsverhalen
Uitgelicht | Vrijdag 9 juni 2017

Gynaecoloog Erica Bakkumje eigen keuze is meestal de beste

Als ik iets elke dag op mijn spreekuur bevestigd zie, is het dat iedere vrouw anders is. Anders in het leven staat, andere behoeftes heeft, in een andere levensfase is of in andere omstandigheden verkeert. Daarbij horen andere keuzes. Ook als het om een behandeling gaat. 

Hoe maak je de juiste keuze?

OLVG biedt dan ook een breed scala aan gynaecologische behandelmogelijkheden. Uitgangspunt is dat je – met onze hulp – zelf kiest voor de behandeling die bij je past. Dat is prettig, maar soms kun je ook verdwalen in wat voelt als een oerwoud aan keuzes. Alleen al voor een veelvoorkomende klacht als hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kun je kiezen tussen medicijnen met of zonder hormonen, verwijdering van het baarmoederslijmvlies of van de hele baarmoeder. Aan elke keuze kleven andere consequenties en risico’s. Bij de één kun je wel zwanger raken, bij de ander (tijdelijk) niet. De één is bewezen effectiever, maar is wel een zwaardere behandeling. En als de arts dan ook nog een andere behandeling voorstelt dan die waar je zus zulke goede ervaringen mee heeft, hoe maak je dan de juiste keuze? Daar in de spreekkamer met de ogen van de arts op je gericht?

Minder tijdsdruk, meer quality time

Om die keuze makkelijker te maken, heb ik met collega’s van de Santeon-ziekenhuizen een keuzehulp ontwikkeld voor vrouwen met gynaecologische klachten. Nadat de diagnose is gesteld, krijgen ze de keuzehulp mee naar huis. Ze kunnen thuis op de computer of tablet bekijken wat hun klacht inhoudt, welke behandelmogelijkheden er zijn en wat per optie de voor- en nadelen zijn. In hun eigen omgeving, zonder tijdsdruk of een arts die een bepaalde richting op denkt. Op het moment dat een vrouw bij mij op het spreekuur is, kunnen we focussen op de opties waar zij een voorkeur voor heeft. Meer quality time dus. En een andere rol voor mij als arts.

Arts als coach

Dat is een rol waarin ik meer coach dan uitstippel. En misschien wel meer vragen stel dan beantwoord. Een ontwikkeling die past bij de zorg en patiënt van nu, waarbij een vrouw meer stem krijgt in haar eigen behandeling. Dat is iets waar ik me graag sterk voor maak. We zijn nog maar net met de keuzehulp begonnen, maar uit studies blijkt dat patiënten die bewust en goed voorgelicht zelf hun behandeling kiezen, tevredener zijn over het resultaat. Dat bevestigt wat eigenlijk voor de hand ligt: dat je eigen keuze – mits goed doordacht - meestal de beste is.

Betrokken zorgverleners en afdelingen