de rookstoppolikliniek : als je het echt wilt, lukt het

Roken is slecht voor de gezondheid. Dat weet iedereen. Toch lukt het niet iedereen te stoppen met roken. Gelukkig helpt de rookstoppolikliniek van OLVG.

Consulent en longverpleegkundige Forra Wittermans spreekt regelmatig mensen die alles hebben geprobeerd om te stoppen met roken. En toch lukt het nog niet. ‘Ik vind het heel knap dat ze toch doorzetten. Dat ze nóg een poging wagen. Elke poging is goud waard, zeg ik altijd tegen de mensen die ik begeleid. Omdat je er altijd wat van leert dat je kunt gebruiken voor je volgende poging. Zodat het wél lukt.’

Hulp van medicatie

Het is heel begrijpelijk dat veel mensen het moeilijk vinden om te stoppen met roken. Nicotine is de meest verslavende stof ter wereld. En je hebt er veel van nodig, dus je lichaam blijft erom vragen. De een is meer gevoelig voor een verslaving, dus stopt minder makkelijker dan de ander. Niets om je voor te schamen. Om succesvol te kunnen stoppen gelden er voor de meeste mensen twee belangrijke voorwaarden. De eerste is hulp. Van medicatie, zoals pleisters of tabletten, en begeleiding om een poging goed voor te bereiden en te helpen met ontwennen. De medicatie helpt het lichaam te wennen dat het geen nicotine meer krijgt, legt Wittermans uit. ‘Anders kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen. Dat maakt het stoppen nog moeilijker. Vaak zijn mensen bang om te stoppen omdat ze dan meer gaan eten en dikker worden.’

Je moet het willen

De tweede belangrijke voorwaarde voor afkicken van roken is dat je echt gemotiveerd moet zijn. Anders is het erg moeilijk. ‘Sommige mensen stoppen omdat ze sigaretten te duur vinden, of omdat het moet van de dokter. Dat zijn goede redenen, maar die komen minder vanuit jezelf. Betere redenen zijn een betere gezondheid, voorkomen van kanker. Ook spreek ik regelmatig vrouwen die willen stoppen met roken omdat ze begrijpen dat roken schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Mijn ervaring is: als je het écht wilt, dan lukt het wel om te stoppen met roken.

Ook stoppen?

Wilt u professionele hulp bij het stoppen met roken? Vraag dan een verwijzing naar de rookstoppolikliniek van OLVG. Dat kan via de eigen huisarts, maar ook via een dokter in het ziekenhuis, bijvoorbeeld de longarts, neuroloog of cardioloog. U krijgt eerst een uitgebreide intake en een onderzoek naar de conditie van de longen. Daarna starten we met medicatie en intensieve begeleiding. U staat er niet alleen voor. We weten hoe moeilijk het is.