Aandoeningen & behandelingen

Elleboog - operatie bij instabiliteit u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Als er sprake is van aanhoudende instabiliteit van de elleboog of als de onderliggende zenuw (nervus ulnaris) door de instabiliteit geïrriteerd blijft, dan kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling. De operatieve behandeling bestaat uit het herstellen van de band (reconstructie).

Verloop

Voorbereiding

Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor preoperatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor en 4 weken na  de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

De behandeling

De behandeling bestaat uit een reconstructie binnenband (mediaal ligament reconstructie) of buitenband (lateraal ligament reconstructie).

Bij de reconstructie van binnen- of buitenband van de elleboog wordt er een pees gebruikt van de onder- of bovenarm. Er wordt een pees van elders gebruikt, omdat de beschadigde band niet meer van goede kwaliteit is of er is sprake van een ouder letsel.

Deze pees wordt door middel van bottunnels in het bot vastgemaakt. Hierbij is belangrijk dat de tunnels op de juiste positie zitten, zodat de spanning op de band in gestrekte of gebogen positie van de elleboog gelijk blijft.

Complicaties

Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kan er toch een complicatie optreden.

Algemene complicaties:

  • een nabloeding
  • een infectie van de wond
  • schade door de operatie aan omliggende structuren, zoals bloedvaten; dit is zeer zeldzaam

Specifieke complicatie:

  • Zenuwbeschadiging van de nervus ulnaris; deze zenuw loopt dicht langs de elleboog. Als deze tijdelijks niet goed functioneert voelt u dit in de pink en ringvinger. Dit veranderend gevoel is meestal niet blijvend, en herstelt na enkele weken. Indien het niet hersteld, is er sprake van een ernstige complicatie. Dit komt zelden voor.

Na de behandeling

Na de operatie krijgt u een gipsspalk en wordt de wond gesloten met hechtingen. De dag van de operatie kunt u meestal naar huis.  Na 2 weken komt u terug op de polikliniek voor controle en het verwijderen van de gipsspalk.

De eerste 6 weken mag u niet zwaar tillen met de geopereerde arm. Verder mag u de arm op geleide van de klachten zo normaal mogelijk bewegen. Voor volledig herstel na deze ingreep kunt u rekenen op een periode van 4 tot 8 maanden. Het kan 8 weken duren voordat u de elleboog volledig kunt strekken.

Fysiotherapie

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u revalideert. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de elleboog. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de elleboog terug te krijgen en te optimaliseren.

Verkeer

U dient er rekening mee te houden dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

Vragen & contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 11 maart 2021