Aandoeningen & behandelingen

Echografie prostaat en prostaatbiopsieu kunt hiervoor terecht bij Urologie

Met een echografisch onderzoek gecombineerd met een prostaatbiopsie kan de uroloog de grootte van de prostaat beoordelen en kan de arts zien of er afwijkingen zijn aan de prostaat. Bij dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven om zo een bewegend beeld van de prostaat te verkrijgen. Een prostaatbiopsie is een onderzoek waarbij stukjes weefsel uit de prostaat worden genomen om die te onderzoeken op afwijkingen.

De prostaat is een klier die normaal ongeveer zo groot is als een kastanje. Deze klier produceert zaadvloeistof, een onderdeel van sperma. De prostaat zit onder de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. De plasbuis loopt door de prostaat. Het komt voor dat binnen de prostaat kwaadaardig weefsel, kanker, is ontstaan. Hiervoor is bloedonderzoek (PSA) en een rectaal toucher (onderzoek via de anus) nodig.

 

Verloop

Voorbereiding

Als u medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden, zoals Plavix, Ascal, Sintrom of Marcoumar, geeft u dat dan door aan de arts. Het gebruik van deze medicijnen moet een aantal dagen voor het onderzoek worden gestaakt.

De prostaat is beter af te beelden als uw blaas niet helemaal leeg is. Het is daarom beter om kort voor het onderzoek niet te plassen.

Het onderzoek

Bij een echografisch onderzoek wordt een langwerpig instrument (de echoprobe) via de anus ingebracht. Deze zendt de geluidsgolven uit. De computer zet deze geluidsgolven om in bewegende beelden die de arts op een monitor bekijkt. Op deze manier is het mogelijk om de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar worden gemaakt. Van deze beelden worden foto’s gemaakt.


Een prostaatbiopsie is een onderzoek waarbij stukjes weefsel uit de prostaat worden genomen om die te onderzoeken op afwijkingen. Op basis van de echografische beelden neemt de arts een aantal stukjes weefsel uit de prostaat met een punctienaald. Dit maakt een klikkend geluid. De biopsie kan onaangenaam en kortdurend pijnlijk zijn. De stukjes weefsel worden in het laboratorium onderzocht.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u naar huis. Gebruik van eigen of openbaar vervoer is geen probleem.

Na het onderzoek kan er enkele dagen tot een week wat bloed in uw urine, ontlasting of sperma zitten. Het sperma kan wat langere tijd verkleurd zijn. Ook kan het plassen tijdelijk wat moeilijker gaan.

U krijgt een afspraak met de arts om de uitslag van het onderzoek te bespreken.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
  • Melden bij de balie

    Meld u zich 5 minuten voor het onderzoek bij de balie.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 11 mei 2022