home

De impact van hitte op medicijngebruik

Iedereen is in de ban van de hoge temperaturen. Genoeg water drinken, geen grote inspanningen en niet in de volle zon, luidt het devies. Maar wist u dat de hitte ook gevolgen hebben op het gebruik van medicatie?

Naast leeftijd en chronische aandoeningen hebben ook geneesmiddelen invloed op de temperatuur in het lichaam. De volgende aandoeningen vragen extra aandacht bij hitte (bron: apotheek.nl):

1: Hartproblemen, hoge bloeddruk

Medicijnen tegen hartproblemen of hoge bloeddruk verminderen het vocht en de zouten in het lichaam. Met warm weer, als je toch al meer vocht verliest, heb je daardoor extra kans op uitdroging, te weinig zweten en flauwvallen. Plaspillen (diuretica) zijn hier een voorbeeld van.

2: Ontlastingsproblemen

Bij problemen met de ontlasting is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Bij diarree verlies je veel vocht. Ook bij verstopping en het gebruik van laxeermiddelen speelt een tekort aan vocht vaak een rol.

3: Hersenaandoeningen, psychische aandoeningen

Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en medicijnen tegen een psychose (een psychische aandoening) kunnen ervoor zorgen dat je minder zweet. Dat betekent dat je lichaam minder goed de warmte kwijt kan.

Aanpassen medicatie?

Soms kan het nodig zijn om tijdelijk de dosering van een medicijn aan te passen. Let op, overleg dit altijd eerst met uw arts of apotheker.