Aandoeningen & behandelingen

Contractuur van Dupuytren operatieu kunt hiervoor terecht bij Plastische-, reconstructieve- en handchirurgie

De behandeling van de contractuur van Dupuytren is het operatief verwijderen van de strengen die ervoor zorgen dat het bindweefselvlies schrompelt en de vingers in een buigstand gaan staan.

Verloop

De behandeling

De plastisch chirurg werkt meestal onder bloedleegte. Dat wil zeggen dat het bloed in het operatiegebied wordt weggestreken met een elastische band en daarna 'bloedleeg' gehouden wordt met een stuwband.

Bij de ingreep worden de bindweefselstrengen, die de dwangstand van uw vingers veroorzaken, verwijderd. De plastisch chirurg maakt daarvoor een aantal Z-sneden in uw handpalm en haalt het zieke bindweefsel weg. U krijgt een drukverband om de hand en een mitella.

Er is ook een mogelijkheid de operatie uit te voeren met een naald, waarbij de bindweefselstreng door deze naald wordt gekliefd. Eventueel wordt de klieving opgevuld met vet (lipofilling). Dit verkleint de kans dat op nieuwe strengvorming.

Na de behandeling

Omdat uw arm nog verdoofd is, kunt u hem de eerste uren helemaal niet gebruiken. Bovendien bent u de sturing nog een aantal uren kwijt. Wees voorzichtig met uw arm en draag de mitella. Als u zit of ligt kan de mitella af maar moet u uw hand hoog leggen.

Om oedeem, het dik worden van de hand, te voorkomen adviseren wij u het oedeemprotocol goed door te lezen en de adviezen op te volgen. Dit protocol krijgt u na de operatie op de verpleegafdeling. U mag en moet uw vingers zoveel mogelijk bewegen. Vanwege de hechtingen en het verband kan dat in het begin nog moeilijk zijn.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
  • Zwangerschap

    Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).
  • Nieuwe patiënt?

    Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.