Aandoeningen & behandelingen

Chordotomieu kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Chordotomie is een behandeling tegen pijn door kanker. Bij ernstige pijnklachten ten gevolge van kanker werken pijnstillers soms onvoldoende of er treden te veel bijwerkingen op.

Als de pijnklachten zich met name aan één kant van het lichaam bevinden, kan een chordotomie zinvol zijn. Een chordotomie is een onderbreking van de zenuwbaan in het ruggenmerg die pijn doorgeeft naar de hersenen.

Verloop

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen voor de behandeling. Indien u gestopt bent met uw bloedverdunners, dan begint u weer op de avond van de behandeling of volgens instructie van de trombosedienst.

Belangrijk

Is er iets verandert in uw medische situatie of medicatie geef dit dan altijd door aan uw behandelend arts voor de behandeling.

 • Bent u (mogelijk) zwanger?
 • Bent u allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen?
 • Heeft u een pacemaker of ICD?

Meld dit voor de behandeling aan de pijnspecialist!

Neem contact op met het Pijncentrum indien:

 • u geen pijn meer heeft;
 • u de dag van de behandeling ziek bent of koorts heeft.

De behandeling

U krijgt vooraf een infuus. U komt op uw rug op de behandeltafel liggen.
Uw hoofd wordt met een band gefixeerd, omdat u tijdens de ingreep geen onverwachtse bewegingen mag maken. Met behulp van röntgenstralen en plaatselijke verdoving brengt de arts 1 of 2 naalden in de hals, vlak onder het oor. Omdat de pijnbanen in het lichaam gekruist verlopen, worden de naalden ingebracht aan de kant van uw lichaam waar u geen pijn heeft. Dus bij pijn in de linkerhelft van uw lichaam, behandelt de arts de zenuw die rechts loopt. Zit de pijn juist rechts, dan behandelt hij de zenuw die links zit.

Met contrastvloeistof en een klein stroompje controleert de arts de positie van de naaldpunt. Als de naald op de juiste plaats staat wordt er verder verdoofd. De naaldpunt wordt dan verwarmd tot 80 à 95 graden door middel van radiofrequente (RF) stroom. De zenuwbaan wordt zo verwarmd en onderbroken. Hierdoor kunnen de pijnprikkels niet meer worden doorgeven en zal de pijn afnemen. De bewegingszenuwen worden niet onderbroken, dus u kunt normaal bewegen. De hele behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

 

 

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u in ieder geval 1 nacht ter observatie op de verpleegafdeling in het ziekenhuis. Als alles goed gaat, kunt u de volgende dag naar huis of terug naar het ziekenhuis waar u voor chordotomie was opgenomen.

Na de behandeling is, naast de pijn, ook het gevoel en temperatuurzin (warmte- en koude gevoel) aan de kant van de oorspronkelijke pijn verdwenen. Na de chordotomie moet u dus voorzichtig zijn met het vastpakken van hete of koude voorwerpen. Wij adviseren u om op goede schoenen te lopen. U kunt namelijk met uw voet ergens in trappen zonder dat u pijn voelt.

Wanneer kunt u pijnvermindering verwachten?

 • De kans dat de behandeling werkt is groot. Het effect van de behandeling is meteen merkbaar. Als de behandeling werkt, wordt uw pijnmedicatie meteen verminderd en eventueel gestopt.
 • Na de behandeling, als de verdoving is uitgewerkt, kan er napijn optreden ter plaatse van de prik onder het oor.

Complicaties en bijwerkingen

Zoals bij iedere behandeling, bestaat er ook bij deze behandeling een kans op complicaties.Mogelijke complicaties zijn:

 • Hoofdpijn en nekpijn.
 • Koorts. Meestal is dit een onschuldige bijwerking van de behandeling zelf.
 • Een bloeduitstorting ter plaatse van de prik onder het oor.
 • Krachtsverlies aan de kant van de blokkade. Dit komt door een tijdelijke vochtophoping rond de behandelende plaats in het ruggenmerg. Meestal gaat dit vanzelf over.
 • Tijdelijk problemen bij het plassen of diarree. Het kan nodig zijn dat u tijdelijk een blaaskatheter (een slangetje via uw plasbuis in uw blaas) krijgt.
  Meestal wordt de katheter na enkele dagen weer verwijderd.
 • Het kan voorkomen dat na de behandeling de pupil van uw oog aan de kant van de prik groter wordt en blijft. Dit is zichtbaar, maar u heeft hier geen last van bij het zien.
 • Het ontstaan of op de voorgrond treden van andere pijn.
 • Heel soms kan de bloeddruk ineens heel laag worden. De arts kan dit goed behandelen.
 • Een ernstige complicatie is verlamming. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.
 • Na de behandeling kunt u problemen krijgen met uw ademhaling. Daarom wordt de eerste nacht na de behandeling uw ademhaling meerdere keren gecontroleerd.

 

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen), verzekeringspas, verwijsbrief.
 • Medicijnen

  Neem een actueel medicatieoverzicht mee. Gratis via uw apotheek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.