Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Een humerusfractuur is een breuk van de bovenarm. Dit kan op verschillende plaatsen gebroken zijn;
De plaats van de breuk wordt vastgesteld door een röntgenfoto, soms is het ook noodzakelijk om een CT-scan te verrichten voor het stellen van de diagnose.
Een humerusfractuur ontstaat meestal door een directe val of slag op de bovenarm.
Klachten die bij een humerusfractuur horen zijn: pijn aan de bovenarm, zwelling, afwijkende stand en de neiging om de arm te ondersteunen met de andere hand
Afhankelijk van het type fractuur wordt er gekozen voor een niet-operatieve of operatieve behandeling.
Niet-operatieve behandeling
Een niet-operatieve behandeling bestaat uit het dragen van een mitella of sling.
Het lichaam heeft een herstellend vermogen en laat binnen 6 weken al tekenen zien van botgenezing. Echter als er sprake is van vermindering van botkwaliteit of veroudering kan dit proces meer tijd in beslag nemen. Een volledig herstel kan wel 6 maanden duren.
Operatieve behandeling
Afhankelijk van het type fractuur wordt gekozen voor een operatieve behandeling. Dit kan bijvoorbeeld een fixatie door middel van een plaat, of pen zijn of een schouderprothese.
Verloop
Voorbereiding
Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u voor de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie
De behandeling
Plaatosteosynthese
Indien er wordt gekozen voor een plaatosteosynthese dan worden de breukdelen in zijn anatomische stand gebracht en vervolgens vastgezet door middel van een plaat en schroeven.
Penfixatie
Bij het vastzetten van de breukdelen door middel van een pen wordt deze in de bovenarm ingebracht. Deze zorgt voor stabiliteit van de arm.
Reversed schouderprothese
Wanneer sprake is van een verminderde botkwaliteit, scheuren in de spieren rondom de schouder, al bestaande slijtage van het schoudergewricht, kan er gekozen worden om een schouderprothese te plaatsen.
Hierbij wordt de schouderkop en kom vervangen door een prothesedeel.
Na de behandeling
De dag na de operatie zal er een röntgenfoto gemaakt worden om de positie van de plaat, pen of prothese te controleren. Ook start u deze dag met oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut.
Afhankelijk van welke operatiemethode is gebruikt krijgt u een revalidatieschema mee naar huis. Voor ontslag is het belangrijkst dat de pijn onder controle is.
Na 2 weken komt u terug op de poli voor het verwijderen van de hechtingen.
U dient er rekening mee te houden dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.
Complicaties
Bij iedere operatie bestaat een kans op een complicatie. Gelukkig komen deze bij een schouderoperatie zelden voor. Toch is het van belang dat u hiervan op de hoogte bent.
Algemene complicaties
Specifieke complicatie