Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Osteoporose is bekend onder de naam ‘botontkalking’. Het is een aandoening waarbij de botafbraak sneller gaat dan de botaanmaak. Kalk verdwijnt uit de botten, de structuur van de botten verandert, waardoor ze broos worden en gemakkelijker breken.
Van de botontkalking zelf voelt u niets. De diagnose osteoporose wordt meestal pas gesteld als een breuk is ontstaan. Bijvoorbeeld een gebroken heup, pols, bekken of wervels.
Osteoporose komt vooral voor bij ouderen. Vaker bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn verschillende factoren die de kans op osteoporose vergroten:
De ruggenwervels kunnen door osteoporose inzakken. Hierdoor wordt iemand kleiner. Geleidelijk ontstaat pijn. In rust is er vaak geen last, wel bij het opstaan en het bewegen. Als de wervel spontaan inzakt ontstaat plotseling veel pijn in de rug en deze kan uitstralen naar de borst.
Heeft u een botbreuk? En vraagt u zich af of uw botbreuk het gevolg is van osteoporose? Om zeker te weten of u osteoporose heeft, kan uw huisarts een onderzoek aanvragen zoals een botdichtheidsmeting.
Als u osteoporose heeft, neemt de kans op een botbreuk toe. In overleg met uw huisarts kunt u diverse maatregelen nemen om de ziekte te behandelen en daarmee te voorkomen dat het erger wordt. Afhankelijk van de oorzaak kan gekozen worden voor:
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 29 december 2020