Aandoeningen & behandelingen

Blaaskijkonderzoeku kunt hiervoor terecht bij Urologie

Een cystoscopie is een inwendig blaasonderzoek met behulp van een zogenaamde cystoscoop: een star of flexibel kijkinstrument dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Het onderzoek geeft informatie over de blaaswand en de plasbuis bij blaasklachten, bloed- of urineverlies en bij mannen ook over de prostaat.

Verloop

Voorbereiding

Het is nodig om vlak voor het onderzoek uw blaas helemaal te legen. Is er sprake van een combinatie-afspraak met een Uroflowmetrie, dan moet uw blaas juist gevuld zijn.

Het onderzoek

 • De arts voert het onderzoek uit. U ligt met ontbloot onderlichaam op een onderzoekstafel met de benen gespreid in beensteunen.
 • Voor het inbrengen van het kijkinstrument wordt het gebied rondom de monding van de plasbuis bedekt met een steriele doek.
 • Dan wordt er een glijmiddel in de plasbuis gebracht, dat ook als verdovingsmiddel werkt.
 • De arts brengt de kijkbuis via de plasbuis naar binnen. Ondanks de verdovende gelei kan het inbrengen onaangenaam zijn. Meestal neemt het gevoel snel af als de cystoscoop in de blaas is.
 • Tijdens het onderzoek laat de arts steriel water in de blaas stromen, waardoor de blaas zich ontplooit en beter geïnspecteerd kan worden.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek bespreekt de arts de uitslag met u.

Na het onderzoek mag u naar huis. Gebruik van eigen vervoer of openbaar vervoer is geen probleem.

U kunt nog een aantal uren last hebben van een branderig gevoel of een aanhoudende drang om te plassen. Ook kunt u wat bloed bij de urine verliezen. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken. Ook kan het plassen tijdelijk wat moeilijker gaan. Als u na het onderzoek veel drinkt, verdwijnen de klachten snel.

Tips

 • Neem mee

  Geldig legitimatiebewijs, verzekeringspasje, verwijsbrief.
 • Overzicht medicatie

  Gebruikt u medicatie? Vergeet dan niet een actueel medicatieoverzicht mee te nemen (gratis via de apotheek).
 • Melden bij de balie

  Meld u zich 5 minuten voor het onderzoek bij de balie.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.