Aandoeningen & behandelingen

Bevolkingsonderzoek darmkankeru kunt hiervoor terecht bij Maag-, Darm- en Leverziekten

In januari 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. Elke 2 jaar ontvangen alle mannen en vrouwen van 55 t/m 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is ingesteld zodat darmkanker in een vroeg stadium ontdekt en behandeld kan worden of zelfs kan worden voorkomen. Dit maakt de kans op genezing groter. Daarom heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2011 besloten een bevolkingsonderzoek darmkanker in te voeren. Het onderzoek kan op termijn elk jaar 2.400 sterfgevallen aan darmkanker voorkomen.

Hoe werkt het bevolkingsonderzoek?

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Bij de uitnodiging is daarom een verzamelsetje toegevoegd. In het verzamelsetje zit o.a. een buisje voor de ontlasting. Dit buisje met ontlasting stuurt u vervolgens op naar een laboratorium, omdat bloed in de ontlasting niet altijd met het blote oog zichtbaar is. Mocht uit het onderzoek blijken dat er bloed in de ontlasting is gevonden? Dan wordt u uitgenodigd voor een uitgebreid darmonderzoek in het ziekenhuis. 

Wanneer ontvangt u een uitnodiging?

Het moment waarop de uitnodiging wordt ontvangen, hangt af van het geboortejaar. U kunt dit opzoeken in het bevolkingsonderzoek uitnodigingsoverzicht.

Wat neemt u mee? 

  • geldig legitimatiebewijs
  • verzekeringspasje
  • afspraakbrief van het RIVM 
  • uw uitnodiging van het Bevolkingsonderzoek Midden-West
  • actueel medicatieoverzicht 
  • medische informatie van uw huisarts 

Tips

  • Nieuwe patiënt?

    Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, Darm-, en Leverziekten.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018