Aandoeningen & behandelingen

Beknelde zenuw u kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Een beknelde zenuw is een zenuw die is beschadigd waardoor deze zijn signalen niet meer goed uitzendt. Een beknelde zenuw kan in het hele lichaam voorkomen, maar meestal komt het voor in de nek, ruggengraat, pols of elleboog. Behandeling van deze aandoening is afhankelijk van de ernst van de beknelde zenuw. 

Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.

De symptomen ontstaan doordat de zenuw de signalen niet goed meer door het lichaam uitzendt, omdat deze ergens wordt samengedrukt. 

Oorzaak 

Een zenuw kan beschadigd raken wanneer deze wordt samengedrukt, bijvoorbeeld bij een hernia, artritis en hielspoor. Een zenuw kan ook bekneld raken door andere oorzaken, bijvoorbeeld door een ongeluk, slechte houding, overbelasting en overgewicht. Als gevolg van de samendrukking ontstaat er een ontsteking waardoor de zenuw bekneld raakt. Slechte voeding en gezondheid kunnen de situatie van een beknelde zenuw verergeren. 

Voorkomen

Waneer je een beknelde zenuw hebt is het belangrijk om het getroffen lichaamsdeel met rust te laten om de ontsteking niet te verergeren. Pas als de zwelling als gevolg van de ontsteking over is kan het lichaamsdeel weer gebruikt worden. 

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een beknelde zenuw, afhankelijk van de ernst van de situatie.

  • Neem veel rust
  • Koelen en verwarmen van het getroffen lichaamsdeel (hydrotherapie)
  • Lichte massage ter onstpanning van de spieren
  • Ontstekingsremmende pijnstillers
  • Fysiotherapie

Wanneer het gebied gevoelloos of erg pijnlijk is, zelfs bij minimale beweging, of als de spieren rondom de beknelde zenuw verzwakt raken is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

 

 

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.