Aandoeningen & behandelingen

Behandeling van AINu kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Met AIN (Anale Intra-epitheliale Neoplasie) wordt een verandering bedoeld in het slijmvlies in en rond de anus. Bij AIN is er sprake van onrustige cellen van het slijmvlies. Deze onrustige cellen kunnen mogelijk uitgroeien tot anuskanker. Om deze reden wordt AIN benaderd als een voorstadium van anuskanker.

Dat er AIN is gevonden betekent niet dat u anuskanker heeft of zult krijgen. Men gaat er van uit dat slechts een minderheid van de patiënten met AIN uiteindelijk anuskanker krijgt. Het is helaas niet goed te voorspellen wie en welk percentage van de patiënten er uiteindelijk anuskanker krijgt. Om de kans op anuskanker te verkleinen wordt wel geadviseerd hooggradig AIN (AIN 2 en 3 ) te behandelen.

Verloop

De behandeling

Er bestaan verschillende behandelingen voor AIN. Met de kennis die we nu hebben is gekozen voor elektrocoagulatie (wegbranden) en/of behandeling met zalf. Door een studie in het AMC, die de effectiviteit van verschillende behandelingen voor AIN onderzocht, weten we dat de behandeling afhangt van waar de AIN zich bevindt.

1. Zit de AIN aan de binnenkant van uw anus (intra-anaal)?

Wij behandelen u dan met elektrocoagulatie (wegbranden). Bij deze behandeling wordt slijmvlies met AIN weggebrand met behulp van een soort balpen met een klein elektrisch bolletje. Om goed te kunnen behandelen, wordt de plaats van de afwijking verdoofd met lidocaïne. U kunt nog wel een warm gevoel ervaren.

Na de behandeling ontstaat er een oppervlakkige ‘brandwond’ die binnen 1 à 2 weken geneest.

2. Zit de AIN aan de buitenkant van uw anus (peri-anaal)?

Dan wordt u gedurende 16 weken behandeld met Imiquimod-crème (Aldara ). Dit is een crème die het immuunsysteem activeert. Mogelijke bijwerkingen van deze crème zijn lokale irritatie, moeheid en griepachtige klachten.

3. Zit de AIN zowel aan de binnen- als de buitenkant van uw anus?

Wij behandelen u dan met een combinatie van de bovenstaande behandelingen.

Na de behandeling

U blijft altijd onder AIN-controle. Afhankelijk van de gradering van de AIN zien wij u na een half jaar of 1 jaar terug ter controle

Tips

  • Neem mee

    Geldig legitimatiebewijs, verzekeringspasje, verwijsbrief.
  • Overzicht medicatie

    Gebruikt u medicatie? Vergeet dan niet een actueel medicatieoverzicht mee te nemen (gratis via de apotheek).

Vragen & contact

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.