Aandoeningen & behandelingen

Baerveldt drainageu kunt hiervoor terecht bij Oogheelkunde

Een Baerveldt drainage is een glaucoomoperatie. Het doel van een Baerveldt drainage is om het zicht zo goed mogelijk te behouden. Hiervoor is het noodzakelijk om de oogdruk te verlagen. Verdere beschadiging van de oogzenuw wordt hiermee zo veel mogelijk voorkomen.

Deze operatie is geschikt is voor alle vormen van glaucoom. Hij kan worden gedaan als een eerdere behandeling (bijvoorbeeld trabeculectomie) niet succesvol was of niet kan worden uitgevoerd.

Verloop

De operatie

  • De oogarts plaatst een plaatje op het oog, onder de oogspieren. Aan dit plaatje zit een slangetje.
  • De arts brengt dit slangetje via een kleine opening in het oog, onder het bindvlies (oogwit) aan de bovenzijde van het oog.
  • Om het plaatje heen wordt door het eigen lichaam een kapseltje gevormd. Het kamerwater stroomt door het slangetje en wordt door het kapsel verder afgevoerd.
  • Het slangetje moet goed bedekt en beschermd blijven. Daarom wordt er donormateriaal over het slangetje geplaatst. Meestal wordt hiervoor een klein stukje van een menselijk donoroog (donorsclera) gebruikt. Afstotingsreacties worden hiervan nooit gezien.

Na de operatie

Na de operatie wordt niet direct de uiteindelijke oogdruk bereikt.

  • In het begin is de oogdruk lager door “lekkage” onder het bindvlies. Deze lekkage wordt geleidelijk minder, waardoor de oogdruk weer langzaam hoger wordt.
  • Na 4 tot 8 weken gaat het slangetje vanzelf open en daalt de oogdruk weer. Nu wordt de uiteindelijke oogdruk bereikt.
  • Soms wordt geen heel lage oogdruk bereikt. Er zijn dan aanvullende oogdruppels nodig of, soms, een tweede Baerveldt operatie om de oogdruk voldoende laag te maken.

Vragen & contact

Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oogheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018