Aandoeningen & behandelingen

Anesthesie techniekenu kunt hiervoor terecht bij Anesthesiologie

Ter voorbereiding op de operatie bespreekt u met de anesthesioloog wat voor soort anesthesie (verdoving) u tijdens de operatie zult krijgen. Er bestaan verschillende vormen van anesthesie. Niet iedere vorm is geschikt voor elke operatie.

Meer weten over de verschillende vormen van anesthesie? Lees hieronder verder wat de mogelijkheden zijn. Over elke vorm van anesthesie kunt u ook een fotoboek bekijken. Deze staan onderaan deze pagina onder 'Verder lezen'.

Verloop

Regionale anesthesie

Er zijn verschillende vormen van regionale anesthesie:

 1. Verdoving van de zenuwbaan
 2. Verdoving van meerdere zenuwen (plexusblokkade)
 3. De ruggenprik: spinale anesthesie en epidurale anesthesie

Verdoving van de zenuwbaan

Bij verdoving van de zenuwbaan wordt een deel van het lichaam verdoofd, bijvoorbeeld een arm of been. Dit gebeurt door het inspuiten van een verdovingsmiddel rond de zenuwbaan in het betreffende operatiegebied. Dit kan ook in een algehele narcose. 

Verdoving van meerdere zenuwen (plexusblokkade)

Bij deze verdoving wordt niet één zenuw maar een zenuwknoop, ofwel plexus, verdoofd. Dit gebeurt door het inspuiten van een verdovingsmiddel rondom de plexus zodat de gehele arm of het gehele been verdoofd wordt. Het lichaamsdeel dat verdoofd wordt, is gedurende enige uren gevoelloos en kan niet actief gebruikt worden.

De ruggenprik

Dit is een verdoving van uittredende zenuwen in de rug. Deze laatste vorm kent twee technieken: de spinale anesthesie en de epidurale anesthesie. 

Spinale anesthesie
Dit is een verdoving die geschikt is voor korte ingrepen in de onderbuik of aan de benen. Via een prik in uw rug (ruggenprik) wordt een verdovend middel ingespoten. 

Epidurale anesthesie
Bij epidurale anesthesie wordt er vóór de operatie op de operatiekamer een katheter (dun slangetje) in de rug aangebracht. Dit wordt epidurale pijnbestrijding genoemd. Het verdovingsmiddel wordt via de katheter in de epidurale ruimte ingebracht. Deze ruimte bevindt zich in het wervelkanaal. De katheter wordt aangesloten op een pompje, dat het verdovingsmiddel gelijkmatig in het wervelkanaal pompt, tussen de vliezen rond het ruggenmerg. De epidurale anesthesie dient om de pijn te verminderen. Gedurende de eerste dagen na uw operatie moet de pijnbestrijding na de ingreep worden voortgezet, dan kan de epiduraal katheter blijven zitten. Omdat uw blaas ook verdoofd is en u niet voelt of u moet plassen, krijgt u ook een blaaskatheter. Wanneer u geen epidurale pijnbestrijding meer nodig heeft, wordt de katheter verwijderd.

Algehele anesthesie

Algehele anesthesie wordt toegepast bij operaties waarbij het noodzakelijk is dat u buiten bewustzijn bent. Dit is het geval bij alle operaties aan hoofd, nek en borst. 

Voor operaties in buik en/of benen is narcose niet altijd nodig. Er kan dan ook voor lokale of regionale anesthesie worden gekozen. Wanneer deze vorm van anesthesie onvoldoende werkt, kan de anesthesioloog alsnog besluiten u een algehele narcose te geven. Dit is wordt vooraf ook met met u besproken. De anesthesioloog zal u tijdens het gesprek op de polikliniek informeren over de mogelijkheden van de verschillende technieken. Meer informatie over het eerste gesprek op de polikliniek Anesthesiologie.

Bij een algehele narcose is het lichaam bewusteloos en is het gevoel uitgeschakeld. Er wordt geen pijn ervaren, dit komt door de stoffen die in gasvorm door de neus of mond worden toegediend (en zo in de longen terecht komen). Dit kan ook in een vloeibare vorm worden geïnjecteerd in de bloedvaten. De anesthesioloog heeft verschillende methodes om de ademhaling te verzekeren:

 • Via een kapje
 • Via een buisje

Ademhaling via een kapje

Tijdens het onder narcose gaan, wordt er extra zuurstof toegediend via een kapje. Zodra de bewusteloosheid diep genoeg is, gaat de anesthesioloog over op een andere manier om een goede ademhaling te waarborgen.

Ademhaling via een buisje

De anesthesioloog heeft twee manieren om de adem via een buisje te verzekeren.

 1. Er wordt een larynxmasker in de keel geplaatst. Het buisje wordt aangesloten op een beademingsapparaat dat zuurstof en lucht in de luchtpijp blaast. 
 2. Er wordt een tube in de luchtpijp geplaatst. Het buisje wordt aangesloten op een beademingsapparaat dat zuurstof en lucht in de luchtpijp blaast.

 

Sedatie onder Propofol

Tijdens een onderzoek of behandeling in OLVG kan, na overleg met de arts, een (lichte) sedatie worden gegeven met het medicijn Propofol. Het medicijn brengt de patiënt in een lichte slaap (roes). Op deze manier merkt de patiënt weinig van het onderzoek of de behandeling.  Het middel Propofol werkt snel en is ook snel uitgewerkt. Meestal bent u na een half uur weer goed wakker. Meer weten? Kijk op de pagina sedatie onder propofol

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Zwangerschap

  Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie.