Aandoeningen & behandelingen

Amandelen verwijderen u kunt hiervoor terecht bij Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Als het onvoldoende lukt om klachten met medicijnen, pijnstillers en antibiotica te bestrijden of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen te verwijderen (tonsillectomie). Soms wordt hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd.

Verloop

Voorbereiding

Deze ingreep vindt plaats onder algehele anesthesie, oftewel narcose.

Met uitzondering van bloedverdunners kunt u eventuele medicijnen gewoon blijven gebruiken.

  • Neem over het gebruik van bloedverdunners contact op met de trombosedienst of de arts die u de tabletten heeft voorgeschreven. Die vertelt u hoeveel dagen vóór de dagbehandeling u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Als u medicijnen voor astma of diabetes gebruikt, brengt u die dan mee.
  • Gebruik gedurende een week voor de ingreep geen aspirine of aspirinehoudende middelen. Ook na de ingreep is aspirinegebruik niet toegestaan.

De behandeling

Bij volwassenen en bij kinderen ouder dan tien jaar zullen de amandelen meestal verwijderd worden door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Bij ouderen zitten de keelamandelen namelijk veel meer vast aan de onderliggende weefsellaag dan bij jonge kinderen.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt vijftien tot dertig minuten. Voor de operatie wordt u gemiddeld twee dagen in het ziekenhuis opgenomen. Over ziekenhuisopname kunt u alles lezen in de folder ‘Opname’ onderaan deze pagina.

Na de behandeling

De eerste dagen na de operatie is het van groot belang dat u veel ijskoud water drinkt. Het vermindert de pijn en zuivert het wondbed. De eerste dag na de operatie begint u met vloeibaar voedsel. Afhankelijk van de pijnklachten wordt het dieet langzaam uitgebreid naar vast voedsel.

Naar huis

Aan de hand van uw gezondheidstoestand bepaalt de arts wanneer u precies naar huis mag. Wij raden aan voor begeleiding en vervoer te zorgen. De ingreep kan uw rijvaardigheid zodanig beïnvloeden dat actieve deelname aan het verkeer onverantwoord is. Ook het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.