Overzicht agenda

Foto-expositie over (on)zichtbaarheid van hiv

Wanneer

De expositie ‘Heeft oma je gekust?’ van Marike de Meij, fotograaf en OLVG-huisarts toont tot 23 augustus aan de hand van een serie portretten de (on)zichtbaarheid van hiv in onze maatschappij.

Remember the past, create the future. In de afgelopen decennia zijn er voor mensen met hiv enorme successen geboekt. De mysterieuze ziekte – in de jaren ’80 en ’90 gevreesd – is verworden tot een chronische aandoening waarmee je oud kunt worden, relaties kunt aangaan, kinderen kunt krijgen en in de zorg kunt werken. Dankzij de huidige medicijnen is het virus, bij trouw gebruik, niet meer detecteerbaar. Waardoor overdracht niet meer mogelijk is.

Maar het stigma blijft. Veel mensen met hiv ervaren nog altijd een enorme barrière om open te kunnen zijn over hun hiv-status. Kleinkinderen wordt na bezoek aan oma gevraagd of zij hun heeft gekust, medewerkers trekken in het ziekenhuis nog steeds twee paar handschoenen aan bij bloedprikken en een leuke relatie krijgen is voor sommige mensen niet gemakkelijk.

Met haar portrettenreeks houdt Marike de Meij de kijker een spiegel voor. Op de foto’s zien we mooie en op het oog gezonde mensen. Mensen met hiv, mensen zonder hiv, mensen die zorgen voor anderen met hiv. Het verschil kun je niet zien en dat is ook niet nodig. Niet detecteerbaar = Niet overdraagbaar. N=N.

De expositie is van 25 juli tot 23 augustus te bezoeken in OLVG op locaties Oost en West.

Lees wat OLVG nog meer doet rondom de Pride 2019

Overzicht agenda

Gerelateerde zorgverleners en afdelingen