Longgeneeskunde

(020) 599 30 42

longgeneeskunde@olvg.nl

ma t/m vrij van 8.30 tot 16.00 uur

Oosterpark, P2

Verpleegafdelingen

We spreken van een longembolie, als er een bloedprop (stolsel) is vastgelopen in een of meer bloedvaten (slagaders) van de long. Sommige mensen merken hier heel weinig van, andere mensen juist heel veel.

Klachten die vaak voorkomen bij een longembolie zijn:

  • kortademigheid
  • pijn op de borst
  • hoesten (soms komt er een beetje bloed mee).
  • klachten die minder vaak voorkomen zijn koorts en hartkloppingen.

Wat zijn de oorzaken van een longembolie?
Bij sommige patiënten met een longembolie is niet duidelijk wat de oorzaak is. Meestal ontstaat een longembolie op dezelfde manier als een trombosebeen: er ontstaat dan een stolsel in de bloedvaten in de benen (trombosebeen) of het bekken. Vanuit het been wordt het stolsel met het bloed meegevoerd naar de longen. Hier belemmert het vervolgens de bloeddoorstroming. Een longembolie ontstaat vaak na een operatie of een botbreuk. Ook kunnen stolsels makkelijk in de benen (of op andere plaatsen in het lichaam) ontstaan als bloed te langzaam stroomt. Bijvoorbeeld na langdurige bedrust of een lange vliegreis. Soms ontstaat een longembolie doordat het bloed uit zichzelf snel stolt. Dit kan komen door een aangeboren afwijking in het stollingssysteem, maar ook door bijvoorbeeld zwangerschap en kraambed.

Onderzoek en behandeling longembolie
Als uw arts vermoedt dat u een longembolie heeft, is het belangrijk om meer onderzoek te doen. De klachten kunnen namelijk ook symptomen zijn van een andere longziekte. Behandeling kan thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden.
Bijna alle mensen die een longembolie hebben, herstellen weer volledig. In 1 tot 4% van de gevallen geneest een patiënt niet of niet helemaal, doordat zijn lichaam de bloedstolsels niet goed zelf kan opruimen. Als deze stolsels na langere tijd meerdere bloedvaten afsluiten, kan dit tot klachten leiden. Het bloed kan immers minder goed door de longen wegstromen. Deze aandoening heet chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie (CTEPH).