Longgeneeskunde

(020) 599 30 42

longgeneeskunde@olvg.nl

ma t/m vrij van 8.30 tot 16.00 uur

Oosterpark, P2

Verpleegafdelingen

Inspanningsfysiologie onderzoekt wat er tijdens inspanning in het lichaam gebeurt. Bijvoorbeeld het versnellen van iemands hartslag en ademhaling bij het traplopen. Of hoe iemands conditie verbetert door meer te sporten.

De belangrijkste onderwerpen binnen de inspanningsfysiologie zijn: de energiesystemen die ons lichaam van energie voorzien en het transport van zuurstof door ons lichaam. De longen spelen bij beide een belangrijke rol.
Met inspanningsonderzoek kunnen we beperkingen in deze systemen aantonen. Deze beperkingen worden namelijk vooral zichtbaar als iemand zich inspant. Bij een inspanningsonderzoek bekijken we het geheel van processen van de organen die bij de inspanning zijn betrokken, longen, hart en bloedvaten, het zenuwstelsel en de spieren.
    
Inspanningstesten
Binnen de afdelingLonggeneeskunde gebruiken we de inspanningsfysiologie vooral bij het zoeken naar oorzaken van klachten, bijvoorbeeld kortademigheid of verminderde inspanningstolerantie. Daarnaast doen we inspanningstesten om de conditie van patiënten te beoordelen voordat zij geopereerd worden of beginnen met longrevalidatie. Inspanningsonderzoek kan ook worden gebruikt om te onderzoeken in hoeverre iemand wordt beperkt in zijn functioneren bij verschillende hart- en vaatziekten en longziekten zoals longfibrose en pulmonale hypertensie.
Er zijn verschillende inspanningstesten:

  • 6-minuten wandeltest U loopt bij deze test 6 minuten lang op een afgezet parcours. Tijdens de test meten we uw hartfrequentie en zuurstofgehalte in het bloed. Ook kijken we naar het optreden en de ernst van klachten.
  • Cardio-pulmonale inspanningstest Dit is een uitgebreide inspanningstest op een hometrainer, waarbij het fietsen elke minuut zwaarder wordt. Tijdens de test maken we een hartflimpje (ecg) en meten we de bloeddruk. Via een apparaatje in uw mond meten we hoeveel zuurtof u opneemt.
  • Inspanningsprovocatietest Met deze test kan inspanningsastma worden aangetoond. U levert hierbij een korte, maar intensieve inspanning, bij voorkeur rennend op een lopende band. Voor het rennen en direct erna meten we uw longfunctie.
  • Duiktest Deze test is vergelijkbaar met de inspanningsprovocatietest, maar nu met (zelf meegebrachte perslucht). Voor het aantonen of uitsluiten van astmaklachten tijdens het duiken door inspanning met koude, droge perslucht.

Wetenschappelijk onderzoek
Ook binnen het wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Longgeneeskunde speelt de inspanningsfysiologie een belangrijke rol. Daarbij kijken we vooral naar:

  • de fysiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan inspanningsbeperkingen bij verschillende longziekten
  • het gebruik van de inspanningstesten om de ernst van een ziekte of het herstel te meten
  • de rol van inspanningstesten in het voorspellen van overleving

Op het gebied van inspanningsechografie werken wij samen met Hartcentrum OLVG.