Longgeneeskunde

(020) 599 30 42

longgeneeskunde@olvg.nl

ma t/m vrij van 8.30 tot 16.00 uur

Oosterpark, P2

Verpleegafdelingen

COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een chronische aandoening van de luchtwegen en het longweefsel. Bij COPD zijn de luchtwegen continu vernauwd door een ontsteking. Kortademigheid en hoesten zijn de belangrijkste klachten.

COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Diseases, ofwel 'chronische obstructieve longziekten’: chronische bronchitis en longemfyseem.

  • Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp, chronisch ontstoken. Ze zijn de hele tijd geïrriteerd. Mensen met chronische bronchitis moeten vaak hoesten en geven daarbij slijm op.
  • Longemfyseem is een ziekte waarbij het longweefsel (de longblaasjes) beschadigd raakt. Mensen met longemfyseem zijn vaak benauwd.  

De klachten bij patiënten met COPD kunnen soms plotseling erger worden. Dit heet een exacerbatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een verkoudheid.

Niet alleen een longziekte

Patiënten met COPD hebben vaak niet alleen een longziekte. Ondervoeding, spierkrachtvermindering, botontkalking en angstgevoelens komen ook vaak voor. Dit heeft niet alleen een effect op de kwaliteit van het leven, maar ook op de levensverwachting van een COPD-patiënt.  

Vooral ouderen

In Nederland heeft 2 procent van de bevolking COPD. De ziekte komt vooral veel voor bij ouderen. Ruim 15 procent van de mensen boven de 80 jaar heeft COPD. Er komen in Nederland, net zoals in de rest van de wereld, steeds meer mensen met COPD bij. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD.

Behandeling van COPD

COPD kan niet worden genezen. Met de juiste behandeling en aanpassingen van de leefstijl is het verloop van de ziekte wél te beïnvloeden. Behandeling van COPD betreft dan ook meer dan alleen de longen:

  • Voorkomen van verdere achteruitgang van de longfunctie – onder andere door te stoppen met roken.
  • Verminderen klachten - u krijgt medicijnen om de klachten te verlichten en de kans op exacerbaties te verkleinen.
  • Op peil brengen/houden conditie – het is voor patiënten met COPD van groot belang de algemene conditie goed op peil te houden en gezond te eten. Een deel van de patiënten met COPD heeft baat bij longrevalidatie

Lees ook de folder COPD adviezen

Longverpleegkundigen

Bij de behandeling van COPD is niet alleen de longarts betrokken, maar ook de longverpleegkundigen. De longverpleegkundigen geven in een speciaal spreekuur voorlichting over het gebruik van uw medicijnen, biedt begeleiding bij het stoppen met roken en geeft voeding- en leefstijladvies. Spreekuur longverpleegkundigen

Via de website van het Longfonds kunt u een informatiefolder bestellen over zorgstandaard COPD.

Bekijk de video

Meer informatie

Voor meer informatie over COPD verwijzen we u naar de website van het Longfonds