Longgeneeskunde

(020) 599 30 42

longgeneeskunde@olvg.nl

ma t/m vrij van 8.30 tot 16.00 uur

Oosterpark, P2

Verpleegafdelingen

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. De slijmvliezen in de longen zijn geïrriteerd. Dit kan veel klachten geven, zoals benauwdheid en hoesten. Astma komt veel voor.

Mensen die last hebben van astma kunnen moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen 'piepend' en/of moeten hoesten. Deze klachten kunnen optreden in aanvallen. Bijvoorbeeld na contact met een stof waar iemand allergisch voor is of tijdens sporten (inspanningsastma). Ook andere factoren kunnen van invloed zijn, zoals stress of een verkoudheid. 
 Bij astma kunnen er ook chronische klachten zijn. Iemand heeft dan altijd (wat) last van kortademigheid en/of hoesten.

Oorzaken van astma

Een groot deel van de patiënten met astma is allergisch voor bepaalde stoffen (allergenen). De aanleg voor astma en allergieën is erfelijk: in sommige families komt het meer voor dan in andere. Per patiënt kan sprake zijn van een andere allergie. Sommige mensen met astma zijn allergisch voor huisstofmijt, anderen zijn overgevoelig voor huisdieren, gras- of boompollen of voedingsmiddelen.
Astma-klachten kunnen ook ontstaan door niet-allergische prikkels zoals sigarettenrook, parfum of mist.

Behandeling van astma

Genezing van astma is nog niet mogelijk. De klachten kunnen wel sterk verminderen door het wegnemen of beperken van contact met stoffen waar iemand allergisch voor is. Vaak is dit helaas niet mogelijk. De meeste patiënten met astma gebruiken medicijnen. Ontstekingsremmers helpen astma-klachten voorkomen. Medicijnen die de luchtweg verwijden (luchtwegverwijders) helpen om bij een astma-aanval de benauwdheid te verminderen. 

Longverpleegkundige

Bij behandeling van astma is niet alleen de longarts, maar ook de longverpleegkundige betrokken. De longverpleegkundige geeft in een speciaal spreekuur voorlichting over het gebruik van uw medicijnen, helpt bij het stoppen met roken en geeft voeding- en leefstijladvies. Spreekuur longverpleegkundigen

Spreekuur luchtwegallergieën en beroepsgebonden longaandoeningen

De afdeling Longgeneeskunde van het OLVG heeft bijzondere expertise op het gebied van luchtwegallergieën en beroepsgebonden longaandoeningen. Elke week is er een spreekuur voor mensen met moeilijk behandelbare luchtwegaandoeningen die zijn ontstaan door de werkomgeving en/of door allergieën. Meer informatie Exertisecentrum Luchtwegallergieën en beroepsgebonden longaandoeningen

Meer informatie over astma

Voor meer informatie over astma verwijzen we u naar de website van het Longfonds. Via deze website van het Longfonds kunt u een informatiefolder bestellen over zorgstandaard astma.