Polikliniek Pre-Operatief Onderzoek (PPO)

(020) 599 25 12

ma t/m vrij 08.00 tot 16.00 uur

Faxnummer: (020) 599 25 16

Een operatie en het gebruik van bloedverdunners gaat niet altijd goed samen. Sommige mensen mogen tijdelijk stoppen met bloedverdunners. Anderen spreken met hun arts af dat zij rondom de operatie tijdelijk een andere bloedverdunner gaan gebruiken. Dit medicijn heet tinzaparine.

Waarom bloedverdunners?
Iemand gebruikt een bloedverdunner omdat hij een trombose (bloedstolling in een bloedvat) heeft doorgemaakt, of een verhoogde kans heeft op een trombose (bijvoorbeeld bij bepaalde hartritmestoornissen). De bloedverdunner zorgt ervoor dat het bloed minder snel kan stollen. Hierdoor is de kans op trombose kleiner.

Waarom rondom een operatie een andere bloedverdunner?
Voor een operatie mag het bloed niet te dun zijn omdat de kans op bloedingen dan groter is. Daarom moeten sommige patiënten voor de operatie stoppen hun bloedverdunner. Soms kan dat niet, omdat het risico op een trombose te groot is. De arts bespreekt dan om rondom de operatie tijdelijk een andere bloedverdunner te geven. Een periode met een ander medicijn overbruggen heet bridging.
Wij werken in het OLVG met het medicijn tinzaparine (InnoHep®). Deze bloedverdunner is sneller uitgewerkt. Daarom kan een patient deze langer blijven gebruiken voor de operatie.

Meer informatie?
www.trombosedienst.nl/content/trombose/trombose.asp

Bereid uzelf en uw kind voor op een bezoek aan het OLVG

Beter door samenwerking

De anesthesiologen van het OLVG en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis werken steeds meer samen. Bijvoorbeeld bij de behandeling van patiënten met (chronische) pijn, bij de opleiding tot anesthesioloog en bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Lees meer