Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Een stoma op de darm is een kunstmatige opening van de darm. Het wordt aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten. Ook kan een stoma nodig zijn om een deel van de darm rust te geven.
Normaal is het mogelijk om de ontlasting op te houden dankzij de kringspier van de anus. Met een stoma kan dat niet meer. De ontlasting die het stoma verlaat, moet worden opgevangen. Hiervoor zijn speciale opvangmaterialen. De consulent stomazorg geeft u hierover meer informatie en zorgt voor begeleiding voor en na de operatie.
De plaats waar het stoma wordt aangelegd, hangt af van een aantal factoren. Voor de operatie komt er meestal een consulent stomazorg bij u langs. Deze verpleegkundige kan u veel vertellen over het stoma en de gevolgen daarvan. Ook bepaalt u samen de voorkeursplaats van het stoma. Het bepalen van de plaats hangt af van de vorm en de plooien van de buik, en van de kleding die u draagt. Toch is dit alleen een voorkeur. Uiteindelijk is de chirurg afhankelijk van de omstandigheden in de buik en blijkt soms de plaatsing op de voorkeursplek niet mogelijk.
In de meeste gevallen wordt u op de dag van de operatie opgenomen op de afdeling Chirurgie. U heeft dan inmiddels voorlichting gehad. De duur van een operatie hangt af van de omstandigheden. Het darmdeel dat verwijderd wordt, gaat altijd voor nader onderzoek naar het pathologielaboratorium. De uitslag is na 7 tot 10 werkdagen bekend.
Nadat het aangedane darmdeel is verwijderd, zal de chirurg proberen de resterende darmdelen weer met elkaar te verbinden. Een dergelijke verbinding noemen we een anastomose of naad. In bepaalde situaties is het aanleggen van een tijdelijk of blijvend stoma nodig. Dit is om te voorkomen dat ontlasting langs de (nieuwe) kwetsbare darmnaad komt. Het kan ook voorkomen dat de chirurg geen anastomose kan maken. Dan wordt de darm uitgeleid als stoma. Soms zal de chirurg besluiten het ‘loze’ stuk darm naar de anus toe te verwijderen of als slijmfistel in te hechten.
De chirurg heeft het aanleggen van een tijdelijk of blijvend stoma met u besproken tijdens het preoperatieve gesprek.
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is er bij operaties aan de darmen kans op complicaties als: trombose, longontsteking, wondinfectie of een bloeding. Dit kan het verblijf in het ziekenhuis verlengen. Er komen ook situaties voor waarbij de chirurg een drain plaatst of de wond openlaat om wondinfecties te voorkomen. Bij operaties aan de darm kan zich nog een ernstige complicatie voordoen als de anastomose niet goed vastgroeit en gaat lekken, dit noemt men naadlekkage In dat geval moet meestal een nieuwe operatie volgen, waarbij de anastomose wordt losgemaakt en opnieuw wordt aangelegd en/of een stoma wordt geplaatst.
Bij mannen en vrouwen die een uitgebreide endeldarmoperatie hebben ondergaan, treedt soms seksuele dysfunctie op. Er kan namelijk bij dit soort operaties schade ontstaan aan de zenuwen naar de geslachtsdelen en blaas.
Ook kan als gevolg van enige zenuwschade een blaasontledigingsstoornis optreden. Meestal zijn dergelijke stoornissen van tijdelijke aard.
Mocht u een kinderwens hebben dan adviseren wij u dit voorafgaand aan de operatie te bespreken met de chirurg.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie.