20 jaar geleden was het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) het eerste ziekenhuis ter wereld waar een dotterbehandeling via de polsslagader plaatsvond. OLVG-cardioloog dr. Ferdinand Kiemeneij bedacht de techniek en voerde deze als eerste uit. Tot 1992 werden mensen alleen via de lies gedotterd. Dotteren via de pols biedt vele voordelen ten opzichte van dotteren via de lies. De techniek is de afgelopen jaren verder doorontwikkeld door het team van het Hartcentrum van het OLVG en heeft wereldwijd navolging gekregen.

'Een dotterbehandeling via de pols is prettiger én veiliger voor de patiënt'

Dotteren via de pols vereist extra kennis en oefening van de cardioloog, maar kent een groot aantal voordelen ten opzichte van dotteren via de lies. In de afgelopen twintig jaar heeft Ferdinand Kiemeneij dan ook een groot aantal collega's over de hele wereld getraind in het dotteren via de polsslagader.
Dr. Kiemeneij: ‘Dotteren via de pols is veiliger omdat de kans op complicaties kleiner is. Daarnaast is de methode voor patiënten prettiger. De kleren kunnen aanblijven, de patiënt is direct weer mobiel en na enkele uurtjes mag iemand meestal alweer naar huis. Een belangrijk bijkomend voordeel in deze tijd: de methode is goedkoper omdat de ingreep in dagbehandeling kan plaatsvinden.

  • Het OLVG heeft speciaal voor patiënten die worden gedotterd de comfortabele Lounge Dagbehandeling ingericht met leestafel, tv-hoek en relaxfauteuils. Opname op de verpleegafdeling is meestal niet nodig.
  • Hartcentrum OLVG verricht hier per jaar zo’n 2200 dotterbehandelingen Uniek in Nederland is dat 90 tot 95 procent van deze dotterbehandelingen via de polsslagader gebeurt.
  • Het cardiologenteam van het Hartcentrum heeft de afgelopen jaren de techniek van het dotteren via de pols verder doorontwikkeld.

20 jaar polsdotteren

Patiënteninformatie

Hartcentrum OLVG

Hoe werkt het hart?

Meer informatie over de werking van het hart en de verschillende onderdelen van het hart.

Persvoorlichting

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Persvoorlichting van het OLVG.

Persvoorlichting